‘Meer maatregelen Spaanse banken op komst’

AMSTERDAM – Spanje gaat meer maatregelen nemen om de spaarbanken die in moeilijkheden verkeren te hervormen. Daarmee wil het land het internationale vertrouwen terugwinnen, schrijft de Financial Times vrijdagavond.
“De hervorming van de financiële sector is de meest ambitieuze en meest verstrekkende van de laatste twintig jaar in Spanje”, zegt de Spaanse Minister-president José Luis Rodríguez Zapatero tegen de Britse krant.
Het vertrouwen in de zuidelijke Europese economieën herstelde deze week na de succesvol geplaatste obligatieleningen van Spanje en Portugal.

Toch vrezen Spaanse bankiers dat de zwakke spaarbanken, ook wel cajas, nog steeds geen geld kunnen ophalen op de financiële markten.
Meer geld
Tot nu toe heeft Spanje 15 miljard euro uitgegeven om de zwakke spaarbanken aan te pakken. Volgens banken en analisten moet het land nog 20 tot 120 miljard dollar extra in het systeem steken om het te stabiliseren.
Het aantal cajas is door enkele fusies inmiddels afgenomen van 45 naar 17. De Bank of Spain heeft de banken verzocht eind januari met een gedetailleerd rapport naar buiten te komen, om investeerders gerust te stellen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie