Lasten mkb’ers flink omhoog in 2011

AMSTERDAM – Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) gaan een duur jaar tegemoet. De gemeentelijke belastingen voor de mkb’ers gaan in 2011 gemiddeld 3,5 tot 4,8 procent omhoog.
Dat blijkt woensdag uit een rondgang van de NOS.
Het gaat om lokale heffingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb) en rioolrecht. Van de 418 Nederlandse gemeenten deed meer dan de helft (222) aan het onderzoek mee.
De uitkomst staat haaks op uitspraken van premier Mark Rutte van afgelopen november. Hij beloofde ervoor te zorgen dat bedrijven niet via hogere lokale lasten de rekening gepresenteerd zouden krijgen van de bezuinigingen van het kabinet.
Als dat wel het geval was, zou de premier in gesprek gaan met de gemeenten. Rutte vond het echter te vroeg om te zeggen of hij gemeenten eventueel zou dwingen de lasten niet te verhogen.
De Jager
Als de cijfers kloppen, vindt minister Jan Kees de Jager (Financiën) dat er afspraken gemaakt moeten worden over de stijging van de gemeentelijke belastingen voor het plaatselijke bedrijfsleven.
Het midden- en kleinbedrijf is in zijn ogen belangrijk voor het economisch herstel. Ook zouden lasten evenwichtig verdeeld moeten worden, waarbij de ene gemeente niet veel meer belasting vraagt dan de andere.
Kamervragen
De VVD roept minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) via Kamervragen op om de stijging van de gemeentelijke belastingen te onderzoeken en waar mogelijk een halt toe te roepen.
Gemeenten die geld tekort komen, zouden in hun eigen vlees moeten snijden in plaats van bedrijven hoger aan te slaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie