‘Forse banengroei in mkb’

ZOETERMEER – Het herstel in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zet door en daardoor kan het aantal banen dit jaar met bijna 35.000 toenemen, verwacht onderzoeksbureau EIM. De groei bestaat uit 8000 zelfstandigen en 27.000 werknemers.

De afzet van het mkb groeit dit jaar naar verwachting met 1,75 procent, stelt EIM in het rapport ‘Kleinschalig Ondernemen 2011’.

Dat is te danken aan de groei van de internationale handel, maar ook aan het aantrekken van de binnenlandse vraag. Ook voor 2012 voorziet EIM een groei van 1,75 procent.

De groothandel, de industrie en de zakelijke dienstverlening zullen in 2011 het sterkste groeien, aldus EIM. Maar ook de detailhandel en de horeca zullen na enkele jaren van krimp weer groei vertonen. Alleen in de bouw is nog geen sprake van herstel.

Banengroei

 

Het herstel vertaalt zich ook naar banengroei. De toename van het aantal zelfstandigen past volgens EIM in de trend naar meer flexibele arbeidsrelaties. Ook de vraag naar uitzendkrachten neemt sterk toe.

De groei in het mkb blijft nog wel achter bij die in het grootbedrijf. Daar komt de groei dit jaar naar verwachting uit op 2,25 procent. In 2010 was het verschil nog groter. Toen bedroeg de groei in het mkb een bescheiden 0,25 procent , terwijl de afzet van het grootbedrijf met 3,0 procent toenam.

Grote bedrijven zijn sterk gericht op buitenlandse afzet en kunnen daardoor sterker profiteren van de groei van de internationale handel. Nu de binnenlandse vraag ook aantrekt, wordt het verschil in groei tussen mkb en grootbedrijf kleiner.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie