Kamer steunt provisieverbod financieel advies!

DEN HAAG – Een ruime Kamermeerderheid van in ieder geval VVD, PvdA, CDA en D66 steunt de plannen van minister Jan Kees de Jager (Financiën) voor invoering van een verbod op provisies bij financieel advies voor bijvoorbeeld hypotheken en pensioen- of levensverzekeringen.

Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Jager wil het verbod in 2013 laten ingaan. Als tussenpersonen geen provisies meer krijgen van banken of verzekeraars zullen ze onafhankelijker kunnen opereren en geen last meer hebben van een ‘perverse’ prikkel.

Die bestaat nu nog omdat adviseurs in de verleiding kunnen komen hun klant niet het beste advies te geven, maar die waar ze zelf de meeste provisie aan overhouden.

 

Dienstverlening

 

Bij het provisieverbod kunnen adviseur en consument ook onderhandelen over een prijs voor de dienstverlening.

De Jager verwacht verder dat de consument kritischer wordt als hij zelf rechtstreeks betaalt voor het advies.

 

PVV

 

Gedoogpartij PVV is sceptisch over het provisieverbod. Kamerlid Teun van Dijck vreest dure adviezen met als gevolg dat consumenten op internet gaan grasduinen naar goedkopere maar mogelijk slechtere adviezen of rechtstreeks bij een bank of verzekeraar terechtkomen.

Ook kunnen de gevolgen voor de 10.000 financieel adviseurs vergaand zijn. Nu al draait een derde van hen verlies en zijn er veel faillissementen.

Van Dijck sloot zich ook aan bij zorgen van Adfiz, de branchevereniging van onafhankelijke financiële intermediairs, die waarschuwt voor een ”tsunami aan regelgeving”.

 

Uitvaartverzekeringen

 

CDA en VVD vroegen De Jager wel om uitvaartverzekeringen buiten het provisieverbod te houden.

De Jager voelt daar eigenlijk helemaal niet voor, maar toen CDA-Kamerlid Elly Blanksma dreigde met een motie te komen, zegde hij wel toe er nog eens naar te kijken en er in een Kamerbrief op terug te komen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie