Kans een op vijf dat euro overleeft

AMSTERDAM – De euro heeft een kans van één op vijf dat het de komende tien jaar overleeft. Dit verklaart een Britse denktank vrijdag.

De eurolanden zijn niet genoeg in evenwicht, zo meldt persbureau Reuters.

In de lente van 2011 moeten Spanje en Italië 400 miljard euro aan schulden herfinancieren. Dit kan een nieuwe crisis veroorzaken, volgens de denktank.

“Dat moment kan de euro opbreken, hoewel Europese politici normaliter goed kunnen omgaan met een crisis”, vertelt Douglas McWilliams, directeur van de Center for Economics and Business Research (CEBR).

Het grootste gevaar voor de euro is het verschil tussen sterke en zwakke eurolanden. “Waarschijnlijk gaat het onvermogen van sommige landen om strikte maatregelen te nemen de euro op den duur opbreken”, denkt McWilliams.

Dollar

Als de euro over tien jaar nog bestaat zal de munt zo verzwakt zijn dat de munt gelijk gaat lopen aan de dollar. Nu noteert de euro nog een waarde van ruim 1,30 dollar.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde vrijdag haar uitspraken dat alles moet worden gedaan om de euro te verdedigen.

Donateur

Duitsland is de grootste donateur aan het Europese reddingsfonds voor zwakke eurolanden zoals Griekenland en Ierland. Merkel ligt in eigen land onder vuur omdat veel Duitsers vinden dat ze niet hoeven op te draaien voor de financiële problemen van andere eurolanden.

Deze week bleek nog uit een peiling door het Duitse blad Bild dat ongeveer de helft van de Duitse bevolking terugverlangt naar de oude D-mark.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie