‘Kloof in eurozone neemt toe’

AMSTERDAM – De economische kloof tussen landen uit de eurozone wordt de komende jaren alleen maar groter.

Dat voorspelde adviesbureau Ernst & Young woensdag in de Eurozone Forecast, een kwartaalrapport dat samen met de Britse denktank Oxford Economics wordt opgesteld.

De verschillen tussen de eurolanden zijn volgend jaar groot, voorspelt het rapport. Zo groeien de Duitse en Nederlandse economie in 2011 naar schatting met circa 2 procent, terwijl de Griekse, Ierse en Portugese economie waarschijnlijk krimpen.

Door de verschillen in economische groei nemen ook de inkomensverschillen de komende jaren toe. In de noordelijke landen ligt het inkomen in 2012 waarschijnlijk hoger dan vijf jaar eerder.

In landen als Spanje, Portugal, Ierland en Griekenland neemt het inkomen in die periode juist af. De werkloosheid blijft in deze landen de komende jaren ook veel hoger dan in het noorden.

Mindere groei

In het rapport wordt een gemiddelde economische groei van 1,4 procent voorspeld voor de eurozone in 2011. Dat is minder dan de groei van 1,7 procent die dit jaar waarschijnlijk wordt gerealiseerd.

Die afname is te wijten aan de effecten van de grootschalige bezuinigingen die in Europa moeten worden doorgevoerd.

De voorspelling is echter zeer onzeker, vooral door alle onrust over de Europese schuldencrisis.

Kop indrukken

Hoogleraar Sylvester Eijffinger van de universiteit van Tilburg riep de eurolanden in een toelichting op het rapport dan ook op deze onrust de kop in te drukken. ”De vraag is, hoe lang modderen we nog voort?”, vroeg hij zich af.

Om de rust te herstellen moet er allereerst worden besloten om het noodfonds voor eurolanden groter te maken, stelde hij. ”Dat vindt iedereen, alleen een paar ministers stribbelen nog tegen.

Het is duidelijk dat je de markten moet afschrikken. Hoe groter het fonds, hoe kleiner de kans dat je het nodig hebt.

© ANP
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie