Marlies Dekkers wint zaak tegen Sapph

UTRECHT – Lingerieketen Sapph maakt inbreuk op de auteursrechten van lingerieontwerpster Marlies Dekkers door beha’s te produceren met bandjes boven de cups.

Tot dat oordeel kwam de rechter in Utrecht woensdag in de rechtszaak die Marlies Dekkers tegen Sapph had aangespannen.

Sapph moet onmiddellijk stoppen met het maken van de bedoelde lingerie en Dekkers een schadevergoeding betalen. Hoe hoog die is, is nog niet bekend.

 

Bandjes

 

Diverse ontwerpen van Dekkers zijn zo oorspronkelijk dat ze worden beschermd door het auteursrecht, aldus de rechtbank. Dat geldt vooral voor de beha’s met bandjes boven de cups.

Van de tien beha’s en drie slips van Sapph die de rechtbank beoordeelde, leken vier beha’s en één slip te veel op producten van Dekkers.

 

Vergoeding

 

De rechtbank sommeert Sapph om onmiddellijk te stoppen met het maken van inbreuk op de auteursrechten van Marlies Dekkers. Mocht het bedrijf zich daar niet aan houden, moet het een dwangsom betalen van maximaal 5 miljoen euro.

Het lingeriebedrijf moet ook inzicht geven in de door haar behaalde winst met deze vijf producten.

Sapph moet de schade vergoeden die Dekkers daardoor heeft geleden of de winst afdragen die het maakte met de verkoop van de betreffende lingerie. De keuze is aan Dekkers. De hoogte van het schadebedrag moet in een nadere procedure nog worden bepaald.

 

Dekkers vs Sapph

 

De zaak loopt al enkele jaren. In juni 2008 sommeerde Marlies Dekkers haar concurrent om tienduizenden bh’s en slipjes uit de winkel te halen. Aangezien Sapph niet aan de eis voldeed, werd de gang naar de rechter ingezet. De uitspraak werd enkele keren uitgesteld.

Rob Heilbron, marketeer bij Sapph, zei begin dit jaar tegenover NUzakelijk: “Ik denk dat het een moeilijke kwestie is en dat de rechters daar ook achter zijn. Ik dacht ook altijd dat Marlies Dekkers de bandjes-trend bedacht had, maar die bandjes blijken al sinds de jaren dertig te bestaan.”

Heilbron laat weten tegen de uitspraak in beroep te gaan met nieuw bewijsmateriaal dat de beha-bandjes boven de cup al langer bestaan dan in de ontwerpen van Marlies Dekkers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie