Topbeloning MKB’er openbaar

AMSTERDAM – Middelgrote bedrijven moeten de salarissen van het bestuur openbaar maken in hun jaarrekening. Dat blijkt maandag uit nieuwe regels van de beroepsorganisatie voor accountants NBA.
Accountants moeten er volgens de nieuwe richtlijnen op toezien dat het bestuur zijn gezamenlijke beloningspakket openbaar maakt. Als een bedrijf niet meewerkt, moet de accountant zelf een toelichting schrijven.
Zo’n ingreep is volgens de NBA een ‘uiterste middel’ om de bestuursbeloningen boven tafel te krijgen.
Niveau
Volgens NBA-voorzitter Ruud Dekkers heeft een accountant de maatschappelijk plicht om de publicatie van jaarrekeningen “van onvoldoende niveau” te voorkomen. “Als dat betekent dat wij zelf dan stukken toelichting moeten opnemen dan zij dat maar zo”, aldus Dekkers.
Voor de NBA is de wijziging een onderdeel van een groter “Plan van Aanpak” dat na de kredietcrisis werd opgetuigd. “We hebben goed geluisterd naar de kritiek uit de politiek van de AFM”, aldus een woordvoerder.
Taak
De Commissie de Wit beschuldigde de accountantswereld vorig jaar van het verzaken van zijn maatschappelijke taak. Accountants moeten bij het schrijven van hun toelichting op de jaarrekening kritischer zijn en meer informatie verschaffen, vond de commissie.
Jaarrekeningen zijn verplicht voor bedrijven met meer dan 10 werknemers en een balanstotaal van een half miljoen euro of meer. Beursbedrijven kennen deze verplichting al veel langer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie