Tweede kamer hoort sector over woekerpolissen

DEN HAAG – De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de nasleep van de woekerpolisaffaire. Nog steeds zijn veel slachtoffers maar beroerd gecompenseerd.
Op initiatief van het CDA houdt de Kamer daarom een rondetafelgesprek met belangenorganisaties en instellingen als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
De woekerpolisaffaire draaide in 2006 rond dure en complexe beleggingsverzekeringen, lijfrentes en hypotheken en kwam in de publiciteit na een rapport van de AFM. Onderzoeken door de financiële ombudsman en het ministerie van Financiën volgden.

De aanbieders van de woekerpolissen berekenden vaak onredelijk hoge kosten, waarvoor de consument jarenlang moest opdraaien.
Schijntje
De kwestie werd uiteindelijk geschikt voor 2,5 miljard euro, opgebracht door verzekeraars als Delta Lloyd, ING, Fortis ASR, Aegon en SNS Reaal. Volgens deskundigen was dit een schijntje van de werkelijke schade die consumenten leden.
Hoogleraar Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam hield het zelfs op een schade van tussen 20 en 30 miljard euro.
Debat
Uit een uitzending van het VARA-programma Kassa bleek eind oktober dat veel mensen er nog steeds bekaaid afkomen. Veel polishouders zouden zelfs beter uit zijn door de polis af te kopen en elders een nieuwe af te sluiten.
GroenLinks kondigde woensdag aan na het rondetafelgesprek een debat aan te vragen met minister Jan Kees de Jager van Financiën.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie