Amsterdam wil leegstand kantoren terugdringen

AMSTERDAM – Amsterdam gaat de leegstand van kantoorpanden aanpakken. De gemeente heeft hier een speciale verordening voor opgesteld. Dat heeft wethouder Maarten van Poelgeest (Grondzaken, GroenLinks) donderdag bekendgemaakt.

© ANP

Eigenaren van bepaalde kantoorpanden die zes maanden leegstaan, moeten dat voortaan melden bij de gemeente. Doen ze dat bij herhaling niet, dan krijgen ze een boete van maximaal 7500 euro.

De gemeente gaat vervolgens met de vastgoedbezitter in gesprek om een oplossing voor de leegstand te vinden.

Als een pand een jaar leegstaat, kan Amsterdam zelf een gebruiker voordragen. Weigert de eigenaar hieraan mee te werken, dan kan de gemeente een dwangsom opleggen. Ongeveer 17 procent van de kantoorruimte in Amsterdam staat leeg. In totaal gaat het om 1,3 miljoen vierkante meter.

Per kantoor zal vervolgens worden bekeken of het kan worden omgebouwd tot woningen, schrijft Het Parool donderdag. Eigenaren krijgen hulp van een ’transformatieteam’ bij het toepassen van de soms ingewikkelde regelgeving voor het verbouwen van kantoren tot woningen.

Landelijk

De leegstand van kantoorpanden is een landelijk probleem. Begin januari bleek uit een onderzoek van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff dat in Nederland ruim 6,5 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leegstaat. Dat is bijna 14 procent van het totaal, zo bleek uit het rapport.

DTZ Zadelhoff verwacht dat in de toekomst nog minder kantoorruimte wordt gebruikt door de afname van de beroepsbevolking en het aantal vaste werkplekken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie