ECB voorziet stijgende voedselprijzen

FRANKFURT – De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de voedselprijzen dit jaar verder stijgen.

© ANP

Het is onzeker of de voedselproductie snel genoeg kan groeien om aan de toenemende vraag te voldoen, stelde de bank donderdag in zijn maandelijkse bulletin.

De vraag naar voedsel neemt sterk toe door de stijgende inkomens in opkomende landen.

Daar wordt steeds meer voedsel geconsumeerd waar veel grondstoffen voor nodig zijn, zoals vlees, zuivel en vis. Daarnaast worden steeds meer gewassen gebruikt voor de productie van biobrandstoffen.

Stijgende voedselprijzen zetten druk op de inflatie, die in de eurozone vorige maand voor het eerst sinds november 2008 hoger uitkwam dan het door de ECB nagestreefde niveau van 2 procent.

Hogere inflatie

Een langdurig hogere inflatie verhoogt de druk op de ECB om verdere prijsstijgingen in te dammen door de rente te verhogen. Dat zou de eurolanden waar de economie nauwelijks groeit zeer slecht uitkomen. Het huidige lage rentetarief van de centrale bank is juist bedoeld om de economische groei aan te jagen.Het losse monetaire beleid moet echter op tijd worden losgelaten, waarschuwde de Italiaanse ECB-bestuurder Lorenzo Bini Smaghi woensdagavond.Door te lang vast te houden aan het buitengewoon soepele beleid kan de basis worden gelegd voor toekomstige onevenwichtigheden, zei hij tijdens een toespraak in Milaan.

Vertekend beeld

Volgens Bini Smaghi is het ook gevaarlijk om vooral te kijken naar de kerninflatie, de maatstaf voor de prijsstijgingen waarbij energie en voedsel buiten beschouwing worden gelaten. Kerninflatie geeft beleidsmakers een vertekend beeld van de prijsontwikkelingen, stelde hij.

Donderdag kwamen nieuwe voortekenen van een hogere inflatie uit Duitsland. De producentenprijzen, de prijzen die boeren en fabrikanten vragen voor hun producten, lagen in december ruim 5 procent hoger dan een jaar eerder.

Hoe sterk die prijsstijgingen doorwerken in de algemene inflatie hangt af van de mate waarin winkeliers ze kunnen doorberekenen aan de consument.

Duitse economie

De sterke ontwikkeling van de Duitse economie in het afgelopen jaar heeft de positie van de winkeliers wel verbeterd, denken economen.

”De Duitse consument staat er sterker voor dan twee jaar geleden. Winkelbedrijven hebben daardoor waarschijnlijk meer mogelijkheden om de prijzen te verhogen”, concludeerde econoom Gilles Moec van Deutsche Bank.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie