Andere korting AOW-toeslag kost 55 miljoen

DEN HAAG – Aanpassing van het kabinetsplan om per 1 januari dit jaar de AOW-partnertoeslag met 8 procent te korten, betekent een tegenvaller van 55 miljoen euro in 2011 voor het kabinet.

Dat blijkt uit een brief die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vrijdag zond aan de Eerste en Tweede Kamer.
Kamp werd vorig jaar december op de valreep gedwongen door de Eerste Kamer om zijn bezuinigingen op de AOW-partnertoeslag aan te passen.
Zowel oppositiepartijen als regeringsfracties VVD en CDA in de Senaat waren kritisch over de korting op de toeslag voor 65-plussers met een jongere partner die zelf of weinig inkomsten heeft. Vooral omdat de stellen nauwelijks de kans zouden hebben om zich voor te bereiden op de ingreep.
De minister schrijft dat nu in plaats van 1 januari 2011 de maatregel op 1 juli ingaat, zoals de Senaat had gevraagd. Ook zullen inkomens onder de 30.000 euro worden ontzien, terwijl in het oorspronkelijke plan de grens bij 20.000 euro was gelegd.
Besparingen overhouden
Om nog iets van besparingen over te houden met de tragere invoering en de grotere groep die wordt ontzien, gaat wel de korting op de toeslag omhoog naar 10 procent voor inkomens boven de 30.000 euro.
Bijvoorbeeld huishoudens die naast de AOW een aanvullend pensioen hebben van ongeveer 12.000 tot 15.000 euro, krijgen door de korting op hun toeslag te maken met een inkomensdaling van 2,25 procent.
Tegenvaller
De tegenvaller voor het kabinet door aanpassing van het bezuinigingsvoorstel is dit jaar het grootste door de latere invoeringsdatum.
Na 2011 blijft het ”besparingsverlies” volgens Kamp beperkt tot ongeveer 5 miljoen per jaar. Overigens wordt in 2015 de AOW-partnertoeslag geheel afgeschaft. Dat is al in de jaren negentig besloten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie