‘Inflatie heel 2011 boven 2 procent’

FRANKFURT – De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie in de eurozone bijna het hele jaar boven de 2 procent zal blijven.
Dit zei ECB-president Jean-Claude Trichet donderdag in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de centrale bank.
Begin deze week bleek dat de inflatie in de eurozone in januari is gestegen naar 2,4 procent op jaarbasis. Het was de tweede maand op rij dat de prijsstijgingen uitkwamen boven de inflatiedoelstelling van de ECB van net onder de 2 procent.

Hogere grondstofprijzen
Volgens Trichet is het oplopen van de inflatie vooral een gevolg van de hogere grondstoffenprijzen en in het bijzonder de stijgende prijzen van energie. ”Vooruitkijkend naar de komende maanden zou de inflatie tijdelijk verder kunnen stijgen en waarschijnlijk voor het grootste deel van 2011 boven de 2 procent blijven.”
Trichet maakte echter duidelijk dat de ECB nog geen reden ziet om vervroegd over te gaan tot maatregelen om de geldontwaarding af te remmen.
”De inflatieverwachtingen blijven stevig verankerd in lijn met onze doelstelling. We verwachten dat de prijsstabiliteit over de middellange termijn gehandhaafd zal blijven.”
Lage rente
Als de ECB wel maatregelen zou nemen, zou dit neerkomen op verhoging van de rente. Het belangrijkste rentetarief van de bank staat al sinds mei 2009 op het huidige historisch lage niveau van 1 procent. De lage rente moet steun geven aan de economische groei in de eurozone.
Trichet zei dat de export in de eurozone moet kunnen blijven profiteren van het herstel van de wereldeconomie. Tegelijkertijd zou de vraag uit de private sector in Europa ook in toenemende mate een bijdrage moeten leveren aan de groei. Hij wees er daarbij op dat het ondernemersvertrouwen in de eurozone relatief hoog is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie