Tuinders verliezen geduld

ZOETERMEER – Tuinders die hun spruiten niet kunnen verkopen na de brand in Moerdijk, vorige week woensdag, beginnen hun geduld te verliezen.

Ze wachten nog steeds op de uitkomst van het onderzoek van monsters van de producten door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Volgens een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw neemt de schade toe en gaat die in de miljoenen lopen voor tuinders en handelaren, doordat vooral in het buitenland de afnemers van spruiten het vertrouwen in dit product verliezen.

Volgens de woordvoerder zijn er telers die zelf hun producten hebben laten testen en is de uitkomst daarvan dat de spruiten ”schoon” zijn.
Telers
Volgens LTO Nederland lijden telers van spruiten, prei en biologische producten op en rondom de Zuidhollandse eilanden per bedrijf tienduizenden euro’s schade als gevolg van adviezen die zijn gegeven na de brand in Moerdijk.
De spruiten en prei blijven op het land staan en als er al wordt geoogst, wordt het product apart opgeslagen in koelcellen. LTO adviseert de leden om schade te melden, verzekeraars en rechtsbijstand in te lichten en alles, waaruit schade blijkt, vast te leggen.
Veiligheid
De woordvoerder van het productschap benadrukt dat de volksgezondheid en voedselveiligheid voorop moeten staan, maar is teleurgesteld dat het RIVM nog steeds geen duidelijkheid kan geven. Het gaat daarbij onder meer om de afbakening van het getroffen gebied en maatregelen die getroffen zouden moeten worden.
LTO vreest dat de indirecte schade wel eens hoger kan uitvallen dan de directe schade. De onzekerheid op de markt neemt toe en de opbrengstprijs van spruiten daalt.
Kwaliteit
Ook LTO vindt dat er bij de consument geen enkele twijfel mag bestaan over de kwaliteit van de spruiten en dat er daarom op zeer korte termijn helderheid moet komen. Zo wordt ook een einde gemaakt aan de onzekerheid bij de telers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie