Bouw tempert verwachtingen

AMSTERDAM – De bouw deed er dinsdag alles aan om de harde realiteit in de sector te benadrukken.
De markt is gestabiliseerd na de val die volgde op de crisis, maar het zal nog jaren duren voordat het niveau van de topjaren 2007 en 2008 weer gehaald wordt.
Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) publiceerde een persbericht met de titel Crisis in de bouwsector: de bodem lijkt bereikt. Die kop bleek misleidend.
”In de media zag je allemaal positieve berichten, terwijl dat in de verdere tekst niet naar voren kwam’’, aldus een medewerker van het EIB.
Crisis niet voorbij
Directeur Taco van Hoek van het EIB vatte het tijdens het EIB-jaarcongres samen: ”De crisis is niet voorbij, de bodem is bereikt.’’
Het instituut voorspelde dinsdag een stijging van de bouwproductie met 1 procent dit jaar na een totaal productieverlies van 15 procent in de afgelopen twee jaar.
Hard geraakt
Opmerkelijk is dat die bescheiden groei uit de woningmarkt moet komen, die in de afgelopen jaren hard geraakt werd. Het EIB gaat ervan uit dat de productie van nieuwbouwwoningen en herstel- en verbouwwerkzaamheden dit jaar met 5 procent stijgen.
Dat lijkt veel, maar Van Hoek benadrukte keer op keer dat het gaat om een herstel vanaf zeer lage niveaus. ”Het gaat deels om een inhaalslag van werk dat door de crisis niet werd uitgevoerd’’, voegde hij daaraan toe.
Goed nieuws
Vakbond FNV Bouw ziet nog geen verandering in de dagelijkse realiteit in de bouw, ondanks het ”goede nieuws’’ van het bereiken van de bodem. De vakbond zegt al sinds afgelopen zomer een toename van het aantal faillissementen en reorganisaties te zien.
”Het lichtje aan het einde van de tunnel is klein, ver weg en niet voor iedereen al zichtbaar’’, aldus voorzitter Elco Brinkman van brancheorganisatie Bouwend Nederland.
Werkgelegenheid
Bouwend Nederland blijft zich zorgen maken over de werkgelegenheid in de bouw en ”hoopt dat die sneller zal toenemen dan het EIB verwacht.’’
Het EIB rekent eerst nog op een daling van 1 procent in het ‘overgangsjaar’ 2011, gevolgd door een groei van 2 procent in 2012. Die toename zal echter grotendeels bestaan uit de ‘flexibele schil’ van zelfstandigen en uitzendkracten. Het aantal medewerkers in loondienst daalt volgens het EIB van 354.000 in 2010 naar 348.000 dit jaar. ”Zo laag is de werkgelegenheid in meer dan twintig jaar niet geweest.’’ 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie